D-vitamin är en grupp fettlösliga prohormoner som påverkar balansen mellan kalcium och fosfat i blodet. De två huvudsakliga formerna är vitamin D2 (ergokalciferol) och vitamin D3 (kolekalciferol). Vitamin D3 bildas i huden när den utsätts för solljus men kan även fås med maten. Naturliga källor är bland annat fet fisk. Vitamin D2 finns i vissa växter, främst i svampar. I Finland berikas mjölkprodukter med vitamin D3. Samma sak gäller för margarin.... Den huvudsakliga källan till D-vitamin är ändå solljus och det är svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten. Därför rekommenderas det att man använder D-vitaminpreparat förutom mångsidig kost. En tredjedel av finländarna får för lite D-vitamin.
D-vitamin behövs för att bygga upp kroppens benvävnad och tänderna samt för ämnesomsättningen av fosfor och kalcium. D-vitaminbrist ger mjuka ben: rakit (engelska sjukan) hos barn och osteomalaci hos vuxna. D-vitamin behövs också för absorption av kalcium.
Allt mer forskning talar för att D-vitamin kan ha flera hälsoeffekter. Forskning pekar bl.a. på att D-vitamin minskar luftvägsinfektioner och att D-vitaminbrist ökar risk för diabetes.